Het is geen kunst ouder te worden, het is een kunst ervan te genieten.

RED HAT SOCIETY

De Red Hat Society is ontstaan in Amerika, min of meer bij toeval. Door de jaren heen hebben miljoenen vrouwen van 50 jaar en ouder zich aangesloten bij deze society en duiken overal kleurrijke dames op, gekleed in paarse kleding en een rode hoed.

Geïnspireerd door het gedicht ‘Warning’ van de Engelse dichteres Jenny Joseph uit 1961 had Sue Ellen Cooper uit Californië een vriendin, eveneens in de vijftig, een rode hoed cadeau gedaan. In dat gedicht waarschuwt de ik-figuur dat ze ongepaste dingen gaat doen als ze oud is, bijvoorbeeld in het paarse gekleed zal gaan met een rode hoed erbij ‘die me niet staat en me niet past’. Met andere woorden: lekker puh!

“When I am an old woman I shall wear purple. With a red hat that doesn’t go and doesn’t suit me.” Vrij vertaald: “Wanneer ik oud ben ga ik paarse jurken kopen en zal daar ook een rode hoed bij doen. Dat staat me niet, maar ik zie mezelf al lopen.”

Toen Cooper met een groep vriendinnen een keer thee ging drinken, deed de hele groep voor de grap een rode hoed op. Weer andere vriendinnen hoorden ervan en deden hetzelfde.

Na publicaties in een paar kranten en tijdschriften en een uitzending van de Today-show in 2000 was een beweging geboren. “Een Red Hatter kun je niet worden. Een Red Hatter ben je, dat zit in je!”

RHS IN NEDERLAND

“Als je van je leeftijd geniet, hoef je nooit meer naar een andere leeftijd te verlangen”

Eind februari 2005 stond er een artikel in het NRC/Handelsblad over de Red Hat Society. Naar aanleiding van dit verhaal is de Red Hat Society in Nederland ontstaan. “De Eerste Nederlandse Red Hat Girls” te Voorschoten werd opgericht door Queen Mum Marlène. Niemand heeft kunnen bedenken dat er zoveel vrouwen geïnspireerd zouden worden. Niet alleen in Amerika maar over de hele wereld zijn vrouwen enthousiast. In april 2005 waren er ongeveer 1 miljoen geregistreerde leden in 40.000 “chapters” (afdelingen) in de VS en in vijfentwintig andere landen. Wereldwijd zijn er al meer dan 1 miljoen leden. Ook in Nederland zijn er nu al bijna 100 afdelingen actief. De leden komen uit alle lagen van de bevolking.

De oprichtster van een plaatselijk “chapter” wordt over het algemeen de “Queen” genoemd. De leden heten Red Hatters. Leden zijn in basis 50 jaar of ouder, dragen paarse kleding en een rode hoed. Vrouwen onder de 50 mogen zich ook aansluiten, maar zij worden “Pink Hatters” genoemd. Zij dragen lila kleding en een roze hoed op de bijeenkomsten tot hun 50ste verjaardag. Veel Red Hatters evenals Pink Hatters dragen graag zeer uitbundig gedecoreerde hoeden en opvallende accessoires. De bijeenkomsten verschillen per chapter, maar een van de favoriete bezigheden is het bijwonen of verzorgen van een gezellig samenzijn. De invulling hiervan is voor diegene die het organiseert.

Ruby Red Hat

Ruby Red Hat is de mascotte van de Red Hat Society. Zij is een pittig volslank vrouwtje dat zich knap als volwassene heeft vermomd. Ze vertegenwoordigt de geest van het kleine meisje dat in ons allemaal leeft. Ruby is een lief dapper vrouwtje met een groot hart. Zij draagt paarse kleding en heeft altijd iets roods op haar hoofd. Ruby Red Hat is de belichaming van de eigenschappen en het gedrag dat Red Hatters bewonderen en nastreven. Hieronder volgen Ruby Red Hats belangrijkste leefregels.

  • Aanvaard de werkelijkheid en leef in het hier en nu: Ruby wil geen “had ik maar” of “helaas” horen, want dat bederft het plezier.
  • Benadruk het positieve: Ruby kiest ervoor in elke situatie te zoeken naar het goede. Ze heeft liever rimpels van het lachen dan van de zorgen.
  • Zorg goed voor jezelf: Ruby luistert naar zichzelf en voorziet in haar eigen behoeften. Als ze een adempauze nodig heeft, neemt ze die.
  • Geef je gevoel voor humor de vrije teugel: Ruby vindt lachen erg belangrijk.

LID WORDEN?

Ben jij energiek, sprankelend en ondernemend? Vind je het leuk om regelmatig deel te nemen aan workshops, stedentrips, concerten, theatervoorstellingen of museumbezoeken?

Contact

Wil je meer informatie over Purple Roses of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op en stuur een e-mail naar info@purpleroses.nl t.a.v. Queen Angelique.